Een naam kiezen voor je personages

Hoe verzin je de juiste en passende naam voor je personage(s)? En hoe voorkom je dat je een verkeerde of ongepaste naam kiest? Er zijn verschillende manieren om je personage een naam te geven. Misschien loop je al heel lang met een bepaalde naam rond die je graag wilt gebruiken. Of je pakt een ‘namenboek’ uit de kast en je zoekt een naam met specifieke eigenschappen – bijvoorbeeld de betekenis – die bij je personage past. Een andere mogelijkheid is dat je een bestaande naam achterstevoren gebruikt. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om jouw personage de juiste naam te geven.

Hoe kies je een goede naam voor je personage?

GA OP JE GEVOEL AF

Misschien loop je al heel lang met een bepaalde naam rond die je graag wilt gebruiken. Ga dan op je gevoel af. Hoe voelt het om die naam te gebruiken. Soms is het uitproberen van een naam goed en na een tijdje bekijk je of de naam echt lekker samenvalt met de persoon, hoe die er uit ziet en hoe die zich gedraagt. Wat ook leuk is, is om de naam van iemand uit je omgeving te gebruiken die voldoet aan het uiterlijk of misschien wel het karakter van je personage. Hardop voorlezen van de naam van je personage is een prima methode om te horen of de naam past bij jouw personage.

KIES EEN NAAM DIE PAST IN DE TIJD

Schrijven in vroegere tijden zoals de middeleeuwen of de Griekse oudheid stopt niet bij het verhaal. Alle details moeten kloppen. Ook de namen van de personages. Schrijf je bijvoorbeeld een verhaal dat zich afspeelt in Amsterdam aan het einde van de achttiende eeuw, geef dan jouw personage niet een te moderne naam zoals bijvoorbeeld Frederiek. Frederique zou dan beter passen.

ONDERZOEK DE NAAM

Je kun jouw personage een eenvoudige en herkenbare naam geven, zoals Peter, Nicole of Marcel. Echter veel schrijvers kiezen voor een naam met een betekenis. Het is in dat geval altijd verstandig om uit te zoeken wat een naam betekent. Ook in andere talen. Misschien betekent de gekozen naam in een andere taal wel iets ongepast of niet passend bij je personage. Heb je een goeie naam gevonden voor je personage, zoek dan eens in Google op deze naam. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een naam wordt gekozen, die vervolgens een belediging blijkt te zijn in een andere taal. Of een bekende crimineel. Of een personage in een ander bekend boek.

GEBRUIK ALLITERATIES

Wil je dat de lezer een personage beter onthoudt? Gebruik dan alliteraties. Geef het personage een voor- en achternaam met dezelfde beginletter. Bijvoorbeeld Nicole Nierop, Peter Peerdeman of… Marilyn Monroe (wat een pseudoniem was van Norma Jean Baker). Breng ook variatie aan in de namen in je boek. Dit leest niet alleen beter, maar zorgt ook voor minder verwarring.

Goede websites om namen te vinden zijn:

Advertenties

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: