Welke bindwijze voor je boek?

Voor boeken zijn er grofweg twee bindwijzen: lijmen en innaaien van de katernen. Als je de katernen, aan de kop of de staart bij de band, nog kunt zien is het boek ingenaaid, anders gelijmd. Dit heet ook wel ‘gelumbeckt’ ofwel garenloos binden.

BINDWIJZE LIJMEN

Het garenloos binden is een industriële methode. De katernen in de rug worden opgeruwd en voorzien van een lijmlaag. Dit kan gebeuren met een koude lijm (PUR) of hotmelt. Een belijming met koude lijm zal de hechting bevorderen. De hotmelt belijming laat vlugger een verdere afwerking toe. Het verlijmen van een boek is een goedkopere bindwijze dan het innaaien.

BINDWIJZE INNAAIEN

De genaaide bindwijze is de beste bindingswijze voor boeken met hoge gebruiks- of kwaliteitseisen. Hiertoe worden de afzonderlijke gevouwen katernen aan elkaar gehecht met kunst- of vlasdraad. De genaaide afwerking biedt het voordeel dat boeken makkelijk openliggen. Vroeger gebeurde het innaaien met touw en later met linnen naaiband. Het naaien van de katernen gebeurt tegenwoordig volautomatisch.

ANDERE BINDWIJZE

Er zijn nog veel meer bindmethoden, zoals spiraalruggen, Oriëntaalse bindwijzen – waaronder de Japanse -, de cahiermethode voor schriften en te verlijmen omslagen, maar die worden meestal voor (veel dunnere) rapporten gebruikt en niet voor boeken.

BINDWIJZE BOEKENGILDE

BoekenGilde hanteert twee bindwijzes: Pur-belijming en genaaid gebrocheerd. Pur-belijming geeft hetzelfde degelijke resultaat als genaaid gebrocheerd en is mogelijk bij ALLE papiersoorten.
 De doorlooptijd is kort, de rug ziet er mooi vlak uit en PUR is goedkoper dan genaaid gebrocheerd. Boeken die genaaid gebrocheerd zijn, zijn duurzaam en soepel. Net zoals bij PUR-belijming.
Deze duurzaamheid komt doordat de drukvellen van vier of acht pagina’s met garen aan elkaar worden genaaid. Doordat de gevouwen katernen één geheel zijn, kan een pagina niet los laten. Genaaid gebrocheerde boeken zijn wel
 duurder dan boeken die met PUR gelijmd worden. Tevens is de doorlooptijd van een genaaid gebrocheerd boek langer dan een PUR gelijmd boek.

Advertenties

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: