Hoe lang duurt het schrijven van een boek?

Dit is een veelgestelde vraag bij met name beginnende schrijvers; hoe lang doe je over het schrijven van een boek? Iedereen die begint met schrijven denkt min of meer na over deze vraag. Hoe lang ben ik met mijn boek bezig? Wanneer is het af? Lukt het dit jaar nog?

Een boek schrijven kost veel tijd. Het grote voordeel is dat je het werk thuis kunt doen en dat je je tijd zelf kunt indelen. Factoren die een rol spelen bij de tijd benodigd om een boek te schrijven zijn allereerst de omvang van je boek. Hoeveel woorden bevat je verhaal? Wordt het een dik boek of een dun boekje? Maar ook van invloed is of je veel research moet doen voor je verhaal. Uitzoekwerk kost tijd! Of ben je afhankelijk van anderen, bijvoorbeeld voor interviews. Medebepalend is ook je eigen schrijfsnelheid. De een schrijft nu eenmaal sneller dan de ander. Maar de belangrijkste invloed op de tijd is hoe vaak je schrijft en hoe lang je dan schrijft. Als je iedere week een uurtje besteed aan je boek duurt het langer eer je boek klaar is dan wanneer je dagelijks 3 uur schrijft. Logisch, toch?!

 DE TIJDSFORMULE

Helaas is er geen vaste tijdformule voor het schrijven van een boek. De een zegt dat je de tijd die je voor de ruwe versie nodig had, keer vier moet doen voordat de finale versie klaar is. Anderen zeggen dat tien keer niet overdreven is. Er zijn full-time schrijvers die er in slagen elke dag 1 pagina goeie tekst te schrijven. Dat zijn zo’n 450 woorden. Dan heb je na een half jaar een verhaal van 180 A4-tjes. Dat zijn 80.000 woorden. Dat is een behoorlijke pil. Maar ja, wie kan elke dag één goeie pagina schrijven? Misschien moet je nog wel werken. Of ga je met vakantie? En dan zijn er nog dagen dat je hondsberoerd in bed ligt…

ERVARINGEN VAN SCHRIJVERS

We hebben een aantal reacties en tips van schrijvers voor je verzameld. Gewoon om je een indruk te geven van de praktijk.

”Mijn kinderboek had ik binnen een week op papier staan, het herschrijven, laten proeflezen ect. daarentegen duurde zo’n maandje of drie. Wanneer je het opschrijven en het herschrijven allemaal meetelt, ben je zo een paar maanden tot misschien wel één a twee jaar verder.”

”Ik raak vaak een beetje ontmoedigd als ik lees hoe snel andere schrijvers hun geesteskinderen baren. En als ik zelf aan het schrijven ben, vind ik dat het zóóó ver-schrik-ke-lijk langzaam gaat. Dus maak ik me nu maar niet meer druk om de factor tijd. Ik ben ik en mijn tempo is mijn tempo.”

”Ben jij van plan om een complete roman te schrijven? Reken dan op minimaal twee jaar schrijfwerk. Begin anders op kleinere schaal, pak een lekker vet klein themaatje en maak er een verhaal over, of een novelle. Neem drie maanden de tijd om een verhaal te schrijven.”

”De meeste boeken moeten ongeveer 35.000 woorden lang zijn. Ik vertel mijn klanten te streven naar het schrijven van een hoofdstuk per week. Als ze dat doen, dan kan een boek van begin tot eind in negen maanden klaar zijn. maar ik heb ook klanten die het volledig geschreven hebben in een maand, en anderen die 2 tot 3 jaar nodig hebben.”

”Ik zal proberen je een indruk te geven van hoeveel tijd het kán kosten. Zelf heb ik er 15 maanden over gedaan om de verhalen voor Dreumes aan de borst (en dat is dan een klein boekje van 74 pagina’s)? te schrijven. Daarna kwam de fase van redactie, vormgeving, zoeken naar een geschikte illustrator, de puntjes op de i zetten om het document drukklaar te maken, etc. Die fase duurde ongeveer vier maanden.”

Het is erg moeilijk om in te schatten hoe lang jij over jouw boek doet. Het hangt van veel factoren af en de finetuning kost in de praktijk de meeste tijd. Gun jezelf die tijd zodat jij het boek schrijft waar je trots op bent.

Advertenties

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: